Nieuws


Berichten uit binnen- en buitenland.


23-5-2021

Ook in 2021 geen jubileum voor Johanna Abcovia en Toon mee 't vèèreke

Stichting Culturele Manifestaties Goirle/Reuzengilde Goirle en Riel heeft helaas moeten besluiten dat in de huidige omstandigheden de uitgestelde viering van 5 jaar Goirlese reuzin Johanna Abcovia en Rielse reus Toon mee 't vèèreke geen doorgang kan vinden.

De stichting en het gilde vinden het reusachtig jammer want men had heel graag een feestelijke viering willen organiseren voor de grootste inwoners van Goirle en Riel.


16-5-2020

Reusachtige viering te Goirle gaat niet door

Door de maatregelen vanwege het C-virus is de feestelijke viering van 5 jaar Goirlese reuzin Johanna Abcovia en Rielse reus Toon mee 't vèèreke op zaterdagmorgen 23 mei 2020 in het gemeentehuis van Goirle geannuleerd.

De viering is verzet naar 2021 op een nader te bepalen datum.


24-4-2020

Breughelfeest gaat niet door

Het Bruegelfeest te Losser (eind augustus) komt helaas te vervallen. Door de corona-maatregelen kan het evenement niet plaatsvinden. Op de zondag was een stoet gepland met deelname van enkele reuzen; waaronder de lokale reus Sint Martinus.


8-1-2020

Eerste Nederlandse reuzenorganisatie aangewezen als culturele ANBI

Stichting Culturele Manifestaties Goirle/Reuzengilde Goirle en Riel is door de Belastingdienst aangewezen als culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Lees verder ....


22-1-2018

Jan van Giels uit Bergen op Zoom overleden

Op 16 januari 2018 is Jan van Giels, o.a. bekend als inititatiefnemer en inspirator van de Bergse Stadsreuzen, op 93 jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Hij was de geestelijk vader en ere-lid van het reuzengilde De Bergse Stadsreuzen.


15-7-2018

Historische grootheden herleven als stadsreus in Sluis

Zondag 15 juli 2018 werd onder grote publieke belangstelling in Sluis een derde stadsreus onthuld. De drie reuze poppen van pakweg 04.00 meter hoog symboliseren elk een bekend persoon uit de rijke Sluisse geschiedenis en die voor de stad van grote betekenis zijn geweest. Een hommage aan deze drie markante personen, die nu in de vorm van een stadsreus weer – zij het folkloristisch - tot leven zijn gewekt. Lees verder ....


26-7-2018

Nieuwe reus Philips de Goede van Sluis

Op zondag 15 juli is Reus Philips de Goede, de derde reus van Sluis gepresenteerd en ingeschreven in het bevolkingsregister. Lees verder ....4-5-2020

Reuzenstoet te Oisterwijk komt helaas te vervallen

Het bestuur van het Reuzengilde Oisterwijk Moergestel en Heukelom heeft besloten om de optocht van 20 september te annuleren. Ook als zouden de Corona-maatregelen niet meer of minder van toepassing zijn dan is het toch niet passend om zoveel mensen in de gemeente Oisterwijk op de been te brengen. Ook is de organisate deels afhankelijk van het mkb in de gemeente, maar het past niet om daat in deze zware tijden om een bijdrage te vragen.

De volgende optocht zal, volgens schema, over 5 jaar gaan plaatsvinden en wel op 21 september 2025.


4-2-2020

Peter Apers van de Bergse Stadsreuzen overleden

Op donderdag 30 januari is Peter Apers te Bergen op Zoom overleden. Afgelopen jaar was hij benoemd tot erelid wegens zijn verdiensten als (oud-) voorzitter van de vereniging en de Stichting Bergse Reuzenstoet. Lees verder ....


16-1-2020

Reusachtige viering te Goirle

Op zaterdagmorgen 23 mei 2020 vindt in het gemeentehuis van Goirle de reusachtige viering plaats van 5 jaar Goirlese reuzin Johanna Abcovia en Rielse reus Toon mee 't vèèreke.


11-10-2018

Toon de Brouwer overleden

Op dinsdag 2 oktober is oud-secretaris Toon de Brouwer (82) overleden en op zaterdag 6 oktober onder grote belangstelling begraven. Op zondag 7 oktober heeft voorafgaand aan de reuzenoptocht in Goirle een korte herdenking plaatsgevonden.


22-1-2018

Reus Lucius Ferencius van Heerlen in Thermenmuseum

In overleg met de Gemeente Heerlen heeft het Thermenmuseum zich bereid verklaart om Reus Lucius Ferencius onderdak en facilitaire ondersteuning aan te bieden. Hierover zal op korte termijn overleg plaatsvinden met het reuzengilde.


18-1-2018

Nieuwe website voor optocht Roermond

Zoals bekend organiseert de Stichting Reuzenoptocht Roermond op 9 september 2018 een historische stoet in de binnenstad van Roermond. Inmiddels heeft de organisatie hiervoor een website http://www.reuzenoptochtroermond.nl in de lucht, waar al informatie over deze Stichting vermeld is.