Nieuwsitem


Op zondag 15 juli is Reus Philips de Goede, de derde reus van Sluis gepresenteerd en ingeschreven in het bevolkingsregister. Zodra wij foto's of video's ontvangen zullen wij die op de site zetten. Voor meer informatie Wim Eggermont ( 06.82341958) en Ceriel Maenhout ( 06.51981624).

Sluis gaat haar derde stadsreus begroeten

Zondag 15 juli a.s. wordt in Sluis een derde stadsreus onthuld. Deze ceremonie vindt plaats op de Groote Markt voor het bordes van het Belfort. Wie de reus voorstelt houdt de organisatie van dit evenement nog even geheim, doch dit personage heeft alles te maken met de rijke geschiedenis van de stad Sluis in het verleden.

Zondagmiddag om 14.00 uur wordt een optocht gehouden die vertrekt vanaf de Hoogstraat in Sluis. In de stoet, gevormd door een 9-tal stadsreuzen ( reuzengroep Jabbeke), een 7-tal stadsomroepers uit Nederland en België -waaronder onze eigen Jantje van Sluis de bellenman uit Sluis - en het muziekgezelschap D.I.N.K. uit Brugge (B), zullen ook leden van het Broederschap van het Gulden Vlies uit Brugge meelopen. Deze bonte stoet zal uiteindelijk rond 14.45 uur arriveren bij het bordes. Hier zal na de verwelkoming door Wim Eggermont in zijn rol als Johan Hendrik van Dale, door burgemeester Marga Vermue een korte toespraak worden gehouden, waarna de nieuwe reus op passende wijze zal worden onthuld door de burgemeesters van Sluis en het Belgische Jabbeke. De reuzen Johan Hendrik van Dale en de nieuwe stadsreus worden hierna ingeschreven in de bevolkingsadministratie van de gemeente Sluis. De ceremonie aan het bordes zal worden besloten met een korte toespraak door burgemeester Daniel Vanhessche van de gemeente Jabbeke.

Maar dat is nog niet alles

Na deze onthulling zullen de stadsreuzen Johan Hendrik van Dale (2014) en de nieuwe reus (2018) officieel worden ingeschreven in het Bevolkingsregister van de gemeente Sluis. De Burgemeester zal de reuzen hoogstpersoonlijk inschrijven. Na deze unieke handeling zal de Burgmeester van Jabbeke, de heer Daniel Vanhessche nog een korte toespraak houden en ingaan op de jarenlange goede samenwerking van de Jabbeekse reuzengroep met de reuzengroep in Sluis.

Na deze gebeurtenis trekt de folkloristische stoet door het winkelcentrum, waarbij de stadsomroepers elk tweemaal een “roep”- opdracht zullen uitvoeren. Het belooft dus weer een amusante middag te worden in Sluis. De organisatie rekent daarbij op een talrijk publiek en uiteraard op mooi droog weer.