Nieuwsitem


Historische grootheden herleven als stadsreus in Sluis.

Zondag 15 juli 2018 werd onder grote publieke belangstelling in Sluis een derde stadsreus onthuld. De drie reuze poppen van pakweg 04.00 meter hoog symboliseren elk een bekend persoon uit de rijke Sluisse geschiedenis en die voor de stad van grote betekenis zijn geweest. Een hommage aan deze drie markante personen, die nu in de vorm van een stadsreus weer – zij het folkloristisch - tot leven zijn gewekt.

Na de onthullingen van Jantje van Sluis, de bekende klokkenist uit de Belforttoren (stadhuis) in Sluis in 2010, was het de beurt aan Johan Hendrik van Dale, de bekende auteur van het imposante woordenboek der Nederlandsche taal in 2014. Nog was de reuzenhonger van de reuzengroep Jabbeke – Sluis niet gestild, immers de behoefte bestond om nog een derde reus aan het totaal van 9 reuzen toe te voegen. Initiatiefnemers Norbert Demonie uit Stalhille (gemeente Jabbeke) en Ceriel Maenhout uit Sluis bedachten samen wie het ging worden. Het werd Philips de Goede. Een voor de hand liggende keuze, als je bedenkt dat Ceriel Maenhout sinds enkele jaren vliesridder is van het Broederschap van het Gulden Vlies in Brugge. Philips de Goede is de stichter van deze gerespecteerde ridderorde.

De voorbereidingen

Afgelopen winter begonnen de voorbereidingen. Boeken en fotobladen werden geraadpleegd en afbeeldingen werden uitvoerig bekeken om een juist beeld te krijgen van deze genomineerde persoon. Een “pakkende” foto werd gevonden en werd uitvergroot tot een kopie op bruikbare grootte. Het hoofd van Philips de Goede zou immers zo’n 80 centimeter groot moeten worden, gesneden uit een massief blokgeëxpandeerd polystyreen, ook wel piepschuim genoemd van 1 meter bij 1 meter. Demonie uit Stalhille nam de verzorging van het hoofd en de handen voor zijn rekening, terwijl het frame van de reus vervaardigd werd door Maenhout in Sluis. Maar dan ben je er nog niet. . . . ook de kleding werd in eigen “kring” vervaardigd door Carine Maenhout uit een coupon van 17 meter stof. Tot een dag voor de presentatie werd er aan de afwerking van de stadsreus gewerkt. De spanning was zichtbaar op de gezichten van de “bouwers” af te lezen. Het uiteindelijk resultaat zag er fantastisch uit. Vol tevredenheid kon men die zondag het hoofd van Philips bedekken met de Belgische en de Zeeuws-Vlaamse vlag en de reus verder gereedmaken voor de officiële onthulling.

Een kleine reuzeninventaris

Ondertussen werd de media door Wim Eggermont aangeschreven en geattendeerd op de datum van de onthulling van de nieuwe stadsreus. Zowel radio als tv toonde belangstelling en meerdere journalisten vroegen om interviews met leden van het Reuzengilde Jabbeke – Sluis. Omroep Zeeland Radio verzorgde meerdere malen een live-uitzending met als onderwerp: Stadsreuzen. Het fenomeen stadsreus is in de provincie Zeeland nog TE weinig bekend. De provincie telt slechts vier stadsreuzen, drie in Sluis en één in Hulst (Maximiliaan) en loopt daarbij beduidend in aantal achter aan Noord Brabant (18) en Limburg (7). In overig Nederland zijn er vrijwel geen stadsreuzen te vinden. Europees gezien spant Spanje de kroon met 2000 stadsreuzen, Frankrijk met 560 en heeft België momenteel zo’n 700 geregistreerde stadsreuzen.

Reuzen worden mobiel

Vroeger werden de grote poppen ook echt gedragen. In de pop bevond zich een persoon, die letterlijk de stadsreus op zijn schouders meedroeg. Momenteel worden steeds meer reuzen voorzien van een plateau met kleine wielen. Sluis heeft zelfs een speciale aanhangwagen ontworpen waarop drie stadsreuzen kunnen worden meegevoerd. Arbo-technisch een hele verbetering, want het valt niet mee een gewicht van 40 a 45 kilogram torsend mee te dragen. Door hun lengte zijn ze daarbij ook nog eens extra windgevoelig.

Zondag 15 juli 2018 was het bijzonder warm in Sluis, maar een prachtige dag voor de onthulling van de nieuwe stadsreus Philips de Goede, de 10e reus van de reuzengroep Jabbeke-Sluis. Nadat op de Groote Markt in Sluis burgemeester Marga Vermue en de grootmeester van het broederschap van het Gulden Vlies uit Brugge, de heer Frederik Thomas, de onthulling hadden verzorgd, werden twee stadsreuzen - Johan Hendrik van Dale en Philips de Goede - door de burgemeester ingeschreven in de Bevolkingsboekhouding van de gemeente Sluis. Hierna werd de nieuwe reus onder begeleiding van zijn broers en zussen in het winkelcentrum rondgereden en getoond aan het talrijke publiek. Stadsomroepers uit België en Nederland brachten tweemaal een “Roep” ten gehore. Zij werden begeleid door de showband DINK uit Brugge. De reuzen zullen in de toekomst worden ingezet als promotiemiddel voor Sluis en deelnemen aan festivals en evenementen. Reuzengroep Jabbeke-Sluis kan terugzien op een prachtig evenement. Proficiat en tot ziens.