Get Adobe Flash player

Hubert Bour overleden – de grote man achter de reus van Heerlen

In Heerlen is Hubert Bour overleden. De in zijn woonplaats èn in Limburg bekende kunstenaar was de grote gangmaker achter de Heerlense reus Lucius Ferenius Metcius. Deze naar een romeinse pottenbakker uit Heerlen genoemde reus was zowel het geesteskind als de creatie van Hubert Bour.

Met stadsreus Lucius van Heerlen, omringd door een kleurrijk gezelschap in passende kledij, bezochten Hubert Bour en zijn vrouw, levensmaatje en steun en toeverlaat Rietje, vele reuzenoptochten. Daarbij toonden de deelnemers onder aanvoering van Hubert Bour het grootste Romeinse verleden van Heerlen.

Helaas kwam het er niet van om Hubert’s droom uit te laten uitkomen en ook de vrouw van Stadsreus Lucius -Amaka- het levenslicht te laten zien. De stadsreuzen van Heerlen en Maastricht zijn naaste familie omdat Hubert Bour zijn kennis en kunde meer dan eens ten bate van hen heeft ingezet.

In de loop van de tijd hebben veel leden van reuzengroepen in Nederland Hubert Bour leren kennen als een aimabele en creatieve vertegenwoordiger van de reuzencultuur. Zijn overlijden betekent een groot gemis voor de reuzencultuur in Nederland in het algemeen en die van Heerlen in het bijzonder. Het bestuur van de Nederlandse Reuzenfederatie wenst weduwe Rietje en de Heerlese reuzengroep alle sterkte.